Literárny klub Omega je neformálne združenie literárnych tvorcov a priaznivcov literatúry
pôsobí pri Verejnej knižnici Michala Rešetku v Trenčíne.

1. apríla 2021

Viete, že slovo korona nie je nové?

Svätá Korona

 

So slovom korona sa môžeme stretnúť aj v duchovnom živote. Už takmer zabudnutá je svätá Korona. Uctieva sa v Katolíckej cirkvi ako mučenica. Je patrónkou drevorubačov, lovcov pokladov, hráčov v lotérii, ochraňuje pred nepriaznivým počasím.

Je to náhoda, že je považovaná aj za ochrankyňu proti epidémii? Zrejme nie. Tiež má odvracať prírodné katastrofy. Je taktiež patrónkou podnikateľov – a tí by sa v týchto pre nich zlých časoch mali viac k nej utiekať. Tiež je patrónkou mäsiarov... Ako viaceré udalosti súvisia po mnohých rokoch?

Slovo koronavírus je odvodené od slova korona, teda koruna. Práve toto slovo hýbe celým svetom už viac ako rok. Koronavírusy boli objavené už v 60-tych rokoch minulého storočia. Keď sa vedci pozreli na tieto vírusy elektrónovými mikroskopmi, ich tvar im pripomínal kráľovskú korunu. Dnes máme iné metódy a ich tvar sa podobá skôr námornej míne. V súčasnosti poznáme viac ako 40 druhov koronavírusov a zdá sa, že ich mutácie sa budú neustále rozširovať a my sa budeme musieť s nimi naučiť žiť. Doposiaľ sme ich mutácie poznali tak, že postihujú cicavce a vtáky. Boli to tzv. prírodné koronavírusy. Veterinárni virológovia ich poznajú aj z chorôb, ktoré často postihujú dobytok, prasatá a hydinu. Verím, že sa odborníkom podarí zastaviť, prípadne zmierniť nástrahy koronavírusov.

Povedzme si niečo viac o sv. Korone, prečo sa stala mučenicou. Celkovo vieme o sv. Korone (Inkoronate, Štefánii) dosť málo. Údajne pochádzala zo sýrskej Alexandrie (dnes je to mesto Iskanderun v Turecku). Narodila sa okolo roku 160, pravdepodobne o niečo skôr. Podstúpila mučenícku smrť spolu so sv. Viktorom. Pravdepodobne to bolo v rodnom meste, ako je zaznamenané v Rímskom martyrológiu. Nie všetci historici sa v tomto zhodujú, ale odkazujú  aj na miesta ako Damask alebo Antiochia. Ich smrť sa datuje medzi rokmi 168–171, za vlády cisára Marka Aurélia. Príkaz na ich mučenie dal rímsky sudca Sebastián. 

 

Svätý Viktor

Príbeh či legenda

Hovorí o rímskom vojakovi. O odhalení jeho viery v Krista (v tom čase ediktom cisára Nera bola v Rímskej ríši táto viera zakázaná, pretože cisár kresťanov nenávidel). Z Viktora, ktorý nechcel zaprieť svoju vieru, urobili na výstrahu ostatných kresťanov mučeníka. Priviazali ho k stĺpu a bičovali ho, kým nemal popretínanú kožu, a potom mu dali ešte vylúpiť oči.

Neďaleko tejto udalosti bola len 16-ročná dievčina menom Korona. Jej manžel bol rímsky vojak a ona bola tiež kresťanka. Veľmi ju táto udalosť zasiahla a rozhodla sa Viktorovi pomôcť v jeho agónii. Všetkým prítomným vyznala svoju vieru a utekala k miestu, kde mučili Viktora. Pokľakla si k nemu a modlila sa za neho a tak mu preukázala povzbudenie vo viere. Vojaci predviedli pred Sebastiána aj Koronu.

Sudca Sebastián nezniesol, že nerešpektovala jeho rozhodnutie a jeho autoritu. Poslal ju do väzenia a začali ju tam mučiť. Nakoniec ju priviazali o dve palmy, ktoré pritiahli k zemi. Na jeho pokyn presekli laná, ktorými boli palmy priviazané k zemi. Táto obrovská sila vyšvihla palmy do vzpriamenej polohy a telo Korony táto sila roztrhla na polovicu. Nakoniec dal príkaz, aby Viktorovi odťali hlavu. Takýto príbeh dvoch mučeníkov sv. Korony a sv. Viktora sa traduje. Sv. Korona položila svoj život za iného človeka.

 

Ďalšie zaujímavosti

V Rakúsku sa nachádza obec, ktorá sa volá St. Corona am Wechsel. Obec sa nachádza v Dolnom Rakúsku s počtom do 400 obyvateľov, je v nej kostol svätej Korony. V blízkosti dnešného kostola našli drevorubači v zoťatej lipe ukrytú sochu sv. Korony v roku 1504. Na tom mieste bola postavená kaplnka.

 

Relikvie

V Bazilike vo Feltre v severotalianskej provincii Belluno sa nachádzajú relikvie sv. Korony a sv. Viktora, a to od 9.storočia. Lebka sv. Viktora a rameno sv. Korony (Štefánie) údajne zabezpečil cisár Karol IV. pre Katedrálu sv. Víta v Prahe v roku 1354. Cirkevný sviatok sv. Korony a sv. Viktora sa slávi 14. mája.

 

Na záver

Svätá Korona, okrem iného, má pomôcť pri odvracaní prírodných katastrof. Má pomôcť aj vo vytrvalosti vo viere. Možno sme aj my preverovaní v tomto čase korony v našej vytrvalosti, uvedomovaní si hodnôt, uvedomovaní si vzťahov a konaní dobrých skutkov. Dostali sme čas na ponorenie sa do vlastného vnútra, kde nájdeme aj odpovede na naše myšlienky, správanie a naše bytie ako také.

 

Lýdia Šimková

(Ilustrácie: archív autorky)

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ak chcete pridať svoj komentár k článku, nech sa páči.
Diskusia je moderovaná, komentár preto nebude publikovaný hneď,
ale až po jeho schválení administrátorom.
Ďakujeme.