Literárny klub Omega je neformálne združenie literárnych tvorcov a priaznivcov literatúry
pôsobí pri Verejnej knižnici Michala Rešetku v Trenčíne.

2. februára 2024

Preletel ten čas

Preletel ten čas – pod týmto názvom vydal k svojmu životnému jubileu (80) zbierku básní člen literárneho klubu OMEGA Jaroslav Daniš. Prekvapením, podotýkam veľmi príjemným, bolo zistenie, že nielen jedna zbierka uzrela svetlo sveta, ale hneď dve. Svoj obdivuhodný vzťah k prírode a hlavne k hubárčeniu, vyjadrený poeticky už v názve (Starec a more húb), pretavil do druhej zbierky. V predslove priznáva, že nepatrí medzi najstarších členov klubu, čo sa týka dĺžky členstva, vyrovnáva to vraj vekom. Zbierka Preletel ten čas, ktorú venoval manželke Majke, dostala názov podľa prvého verša básne Osemdesiatka. (Prezentácia oboch knižiek sa konala 7. decembra 2023 v priestoroch trenčianskej knižnice.)

Z literárnych začiatkov autora spomeniem príležitostné básne v Dubnických novinách a tiež v podnikovom časopise Predstih, kedysi dávno zopár humoristicky ladených veršov v Roháči, niečo v Smene a Práci. „Hubásne“ publikoval na internetovej stránke nahuby.sk. Absolvent priemyslovky však väčšinu rokov prežil ako pracovník kultúrneho zariadenia v Dubnici nad Váhom.

Patrí k autorom s nefalšovaným, úprimným vzťahom k Slovensku (Vlakové vlastivedné výlety: Navštevujeme hrady, zámky, divadlá, aby na nás nostalgia nepadla). Nevyhýba sa témam súvisiacim s dôchodkovým vekom a starnutím (Nie sme radi, že ten čas tak letí... No miesto nás už sú tu deti). Nenecháva ho ľahostajným spoločenská situácia, politika a témy súvisiace s jeho vekom. Nestavia sa do polohy moralistu, nemá problém so sebairóniou, z jeho tvorby cítiť snahu, aby verše boli optimistické, ale zároveň realistické.

Nezamĺkol v čase postkovidovom, nazbieral dobrú energiu, reagoval na osudy ľudí, usmieval sa a napísal príležitostné a aktuálne verše. Priznáva, že sa pokúšal aj o tzv. vážnu poéziu, či voľný verš, ale zistil, že to nie je pre neho to pravé, preferuje rým a pravidelný rytmus. Veľa rýmov spotreboval na množstvo gratulačných vinšov k sviatkom a jubileám príbuzných a priateľov.

Jaroslav Daniš sa zúčastnil viacerých literárnych súťaží, v niektorých uspel a bol ocenený. Nielen básne píše, ale je aj úspešným recitátorom. Pravidelne sa zúčastňuje podujatí s prednesom poézie, prózy i vlastnej tvorby, organizovaných Jednotou dôchodcov Slovenska – aj v celoslovenskom kole, a veľmi úspešne.

Čo dodať na záver? Želáme nášmu členovi šťastie (vraj byť zdravým je aj šťastie), zdravie, a nielen jemu, ale aj jeho blízkym. Nech ho humor neopúšťa a nech ho naďalej ľúbi múza poézie.

 

Záber z prezentácie knižiek, vpravo autor

Jana Poláková

2 komentáre:

  1. Môj otec ma jeho básnickými zbierkami veľmi prekvapil. K jeho osemdesiatke som ako darček plánovala foto knihu s výberom mojich najobľúbenejších otcových básní, ale on ma predbehol. Bolo mi vždy ľúto, že jeho básničky vždy zažiarili iba raz, keď boli odrecitované (skoro vždy ich autorom) pred tým, komu boli adresované. A potom skončili v krabici pod názvom Básne, veršovanky a iné rýmovačky a len niekedy boli čiastočne zrecyklované a upravené pre nového príjemcu. Najradšej mám otcove zhudobnené básne, ktoré patria do nášho táborákového a opekačkového repertoáru, podotýkam, že autorom hudby je taktiež väčšinou môj otec. Pevne verím, že sa ešte dočkáme ďalšej básnickej zbierky (možno aj viacerých), ktoré už určite čakajú v šuflíčku na zverejnenie. Prajem vám všetkým pekné čítanie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marika, na ďalšiu zbierku to už veru nebude, lebo tie spomínané, gratulačné verše splnili svoju úlohu tým, že boli raz /alebo zrecyklované aj viackrát/ prednesené, či doručené /a jubilant nalial.../. A básní o starnutí a odchádzaní som napísal /a zverejnil/ dosť a mám pocit, že už vykrádam sám seba.
      Som ale rád, že si sa "potatila" a sama v poslednej dobe nachádzaš v tvorbe veršov svojho koníčka, ba až poslanie. Dúfam, že sa dožijem Tvojej zbierky!

      Odstrániť

Ak chcete pridať svoj komentár k článku, nech sa páči.
Diskusia je moderovaná, komentár preto nebude publikovaný hneď,
ale až po jeho schválení administrátorom.
Ďakujeme.