Literárny klub Omega je neformálne združenie literárnych tvorcov a priaznivcov literatúry
pôsobí pri Verejnej knižnici Michala Rešetku v Trenčíne.

19. apríla 2021

Jar prináša príliv energie

Lýdia Šimková

 

Po dlhej, uplakanej a miestami nepríjemnej zime pomaly sa k nám predierajú slnečné lúče a nezadržateľne prichádza jar. Už viac ako rok nám vážne znepríjemňuje život vírus a choroba covid-19. Náš organizmus je vyčerpaný a veľmi potrebuje slniečko, teplo, pohyb.

Jar je úžasné obdobie, keď sa v našom organizme prebúdza nový život. Potrebujeme sa pripraviť na nový prísun životnej energie. Podnety prichádzajú pre telo aj dušu. Jar posilňuje dušu a myseľ. Povzbudzuje metabolizmus, látkovú výmenu, práve teraz je najvhodnejšie obdobie na vyplavovanie toxínov z nášho organizmu. Prispieva k tomu pohyb, šport a prechádzky v prírode, kde kyslík robí zázraky v organizme. Pridajte si k tomu ľahšiu stravu, viac zeleniny a ovocia. Toto všetko je základ očisty organizmu a posilnenia imunity, zároveň je to ochrana pred ochoreniami tela, jarnou únavou a tiež ochrana pred depresiami. K tomu všetkému pridajte liečivé bylinky, ktoré nám bude príroda ponúkať. Pridávajte si ich do šalátov, vývarov a pri rôznych úpravách pokrmov. Pite čaje. Nezabúdajte na kvalitný pitný režim, aby čaj a čistá voda (najideálnejšie pramenistá) pomáhali vyplavovať toxíny z tela a pomáhali našej krvi, orgánom a lymfatickému systému.

Jar je čas nových začiatkov, predsavzatí, stanovení si cieľov, ale aj čas na nové emócie, city a pocity. Začína sa čas aktivity. Príroda začína pučať, hýri farbami a vôňami. Všetko je tu pre nás. Príroda je ako múdra starena, ktorá lieči viacerými spôsobmi, ktoré som už aj vymenovala. Prijmime všetci jej dary, vážme si ju, ale spoločne ju aj ochraňujme. Neničme ju svojou nedbanlivosťou a ľahostajnosťou. Prežívajme každú jar s radosťou, optimizmom a pozitívnym postojom.

 

Lýdia Šimková: Jemnosť jarných dní

Možno práve na v jarnom období by sme mali myslieť na niekoľko maličkostí, ktoré nás naplnia a dodajú nám veľa energie, dobrej nálady a krásneho žitia na celý rok, až do budúcej jari.

Skúsme odpúšťať sebe, svojím blízkym a ľuďom okolo seba. Lebo nevieme, čo sa ukrýva v ich srdciach, čím si prechádzajú. Skúsme sa na ľudí okolo nás pozerať inými očami, iným pohľadom, pohľadom cez srdce.

Poprajme si navzájom všetko dobré. Zbavme sa hnevu a pomstychtivých pocitov. Uvoľnime v sebe hnev. Pretože ak toto budeme robiť, pomôžeme najviac sebe.

Uvoľnením pocitov hnevu, nespokojnosti, hádavosti a pomstychtivosti, ktoré živíme v sebe, budeme predchádzať ochoreniam a niekedy aj ťažkým ochoreniam. Sú to tzv. psychosomatické ochorenia.

Pomáhajme si navzájom, a to s láskou a nezištne. Apropo, aj toto nás má naučiť „korona“, hoci sa nám to môže zdať nezmyselné. Pouvažujme o tom, prosím. Je to pomoc cez naše duše, uvoľňuje naše srdce a dušu, ktorá je naplnená hnevom a negatívnymi pocitmi. Naši starí rodičia predsa tak väčšinou žili.

Usmievajme sa viac. S úsmevom ide všetko ľahšie.

Vnesme do života niečo nové. Žime v roku 2021 s novým tvorením, spätosťou s prírodou. Hľadajme v sebe nové impulzy, vyskúšajme si niečo, čo sme vždy chceli urobiť, aby nás to tešilo a napĺňalo. Je na to ten najvhodnejší čas. Každý máme talenty, len niekto ich ešte neobjavil v sebe.

Objavujme svoje talenty, začnime sa im venovať s láskou, nadšením a radosťou. Urobíme radosť sebe aj iným. Nemusia to byť hneď veľké a viditeľné veci. Z malých vecí sa časom a prácou stanú veľké veci, dlhodobo pretrvávajúce a viditeľné.

Je čas stretávania (aj keď sú tu ešte opatrenia, ktoré nám to neumožňujú), ale plánovať do budúcna si to môžeme. Poznávajme okolie a všímajme si maličkosti okolo nás. Uvidíme nakoniec veľké zaujímavé veci. Prechádzajme sa po obci, doline, po prírode, nabijeme sa pozitívnou energiou. Objímajme stromy a odovzdajme im svoje starosti.

Ak máme zlú náladu, prejdime sa.

Zaujímajme sa o svet, čítajme, rozprávajme sa. Je veľa zaujímavých, vhodných a pozitívnych kníh. Hlavne sa neuzatvárajme do seba a svojich pocitov a svojich právd, nemusia byť správne a nám nápomocné. Pracujme na svojom sebapoznaní, sebarozvoji a láske k sebe v tom pravom slova zmysle. Poznanie nás obohatí a zmeníme svoj život.

Kontrolujme svoje myšlienky, či sú viac pozitívne alebo negatívne až toxické. Či nám otravujú život alebo sú to myšlienky plné radosti, spokojnosti a tvorenia.

Aj keď máme zlé a smutné dni, nie je nutné v nich ustrnúť. Je potrebné sa na ne pozrieť z inej strany. Postupne sa rozplynú, upadnú do zabudnutia a potom sa nám uľaví.

 

Lýdia Šimková: Zrod nového života

Prajem vám, aby vás všetkých nová jar naštartovala k niečomu novému a radostnému vo vašom živote. Buďte zdraví a šťastní!

Lýdia Šimková

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ak chcete pridať svoj komentár k článku, nech sa páči.
Diskusia je moderovaná, komentár preto nebude publikovaný hneď,
ale až po jeho schválení administrátorom.
Ďakujeme.