Literárny klub Omega je neformálne združenie literárnych tvorcov a priaznivcov literatúry
pôsobí pri Verejnej knižnici Michala Rešetku v Trenčíne.

19. februára 2021

O knihe Spoločnosť bez svetla


 

Do vašej pozornosti si dovolím uviesť novú knihu predsedu Literárneho klubu Omega Jána Maršálka, ktorá má názov Spoločnosť bez svetla (O súmraku našej kultúry a civilizácie). Mimochodom, úryvok z knihy bol pod názvom Spoločnosť bez svetla (Politika v závoze) uverejnený v Literárnom týždenníku č. 1–2/2021, s.14.

Knihu s venovaním som dostala od autora práve na Vianoce. Uvádzam na pripomenutie: Ján Maršálek je predsedom literárneho klubu Omega od jeho založenia v roku 1996. V tomto roku, v septembri, si klub pripomenie 25 rokov pôsobenia pri Verejnej knižnici Michala Rešetku v Trenčíne. 

Opakujem sa, ale u Jána Maršálka platí: povolaním technik, dušou básnik, ale aj literárny kritik a recenzent, publicista; publikuje v literárnych časopisoch, v zborníkoch a periodikách (Literárny týždenník, Slovenské pohľady, Kultúra, Knižná revue a iné) aj na internete. Za svoju prvú básnickú zbierku Finta v žite (1993, v spolupráci s Petrom Chorvátom) získal prémiu v súťaži debutov Cena Ivana Kraska. Spomeniem jeho ďalšie básnické zbierky: Cesta z kruhu (2001), Medzi nami (2001), Privolávanie rána (2008), Priečny rez (2012). Čitateľsky úspešné boli knihy Cesta k bráne – čítanie na každý deň (2014, obsahuje 366 krátkych zamyslení) a Kristus prichádza (2018), obidve z vydavateľstva Post Scriptum.

Ján Maršálek je členom Spolku slovenských spisovateľov. V knižke Spoločnosť bez svetla hľadá odpovede na najzávažnejšie otázky súčasnosti: „Nad  našou kultúrou a civilizáciou sa povážlivo zmráka. Príznaky krízy sú desivé. Jej dôsledky sa naplno ešte len prejavia, hoci už teraz sú prítomné a prinášajú množstvo problémov. Barbari búšia na dvere, alebo sú už vo vnútri našich štátov, domácností, sŕdc. Sprevádzajú ich húfy démonov, a nikto ich nevyháňa... Ak nevyjdeme na svetlo, zahynieme... Alebo je skaza už neodvratná?“ (úryvok).

Z hodnotení:

Predstavte si spisovateľa, ktorý bez ohľadu na dôsledky napíše to, čo si skutočne myslí...

Predstavte si knihu napísanú poctivo, so zaujatím a horlivosťou, ale aj s vedomím zodpovednosti...

Predstavte  si dielo, ktoré vás môže prekvapiť...

Dodávam: autor napísal to, čo si myslia mnohí z nás, ale nevedia to takto otvorene, zrozumiteľne a s pokorou ponúknuť na prečítanie. Ďakujeme.


Jana Poláková

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ak chcete pridať svoj komentár k článku, nech sa páči.
Diskusia je moderovaná, komentár preto nebude publikovaný hneď,
ale až po jeho schválení administrátorom.
Ďakujeme.