Literárny klub Omega je neformálne združenie literárnych tvorcov a priaznivcov literatúry
pôsobí pri Verejnej knižnici Michala Rešetku v Trenčíne.

13. marca 2019

Vansovej Lomnička v Trenčíne


Z marcových aktivít členov Literárneho klubu Omega

„Nemilovať knihu znamená nemilovať múdrosť a nemilovať múdrosť znamená stávať sa hlupákom.“

Výstižným citátom J.  A. Komenského  si dovolím začať príspevok na stránke nášho klubu. Kultúrna verejnosť  si pripomína marec ako mesiac knihy od roku 1955. Prečo práve marec? Jedna verzia hovorí, že z komerčných dôvodov, pre malú návštevnosť kníhkupectiev po Vianociach. Podľa inej verzie marec preto, že sa v tomto mesiaci narodil (10. 3. 1796) aj zomrel (16. 3. 1880) Matej Hrebenda – významný buditeľ, šíriteľ slovenskej a českej knižnej kultúry, ktorý zbieral staré tlače, rukopisy a medzi slovenských vzdelancov roznášal nové slovenské a české knihy od vydavateľa Belopotockého z Liptovského Mikuláša  a Amerlinga  z Prahy.


Dnes prácu Mateja Hrebendu prevzali knižnice. V roku 1999 vyhlásila Slovenská asociácia knižníc  v marci Týždeň slovenských knižníc. Cieľom je pripomenúť, že aj v období moderných technológií má kniha nezastupiteľné miesto. Toľko z histórie.

Z bohatej ponuky marcových podujatí vo Verejnej knižnici Michala Rešetku, pri ktorej LK Omega pôsobí už 23. rok, si členovia klubu vybrali podľa záujmu aj viacero podujatí. Prvým z nich bolo Stretnutie trenčianskych literátov, v kongresovej sále TSK , v poradí už deviate.

Tradične v tomto mesiaci organizuje Krajská organizácia Únie žien Slovenska festival umeleckého prednesu poézie a prózy Vansovej Lomnička, tento rok už päťdesiaty druhý  ročník. Toto celoslovenské podujatie  je venované Terézii Vansovej, redaktorke, publicistke a  priekopníčke slovenského ženského emancipačného hnutia.  Okresného kola sa v tomto roku zúčastnili aj členky nášho klubu: Marta Malániková,  Mária Berithová  a Marta Pepová,  tiež Lydka Šimková  vo funkcii klubovej fotografky a Jana Poláková ako členka poroty... 

Určite sa stretneme aj na krajskom kole 20. marca – opäť v priestoroch Verejnej knižnice Michala Rešetku v Trenčíne.

Jana Poláková

(Prikladáme fotografie z okresného kola Vansovej Lomničky.)





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ak chcete pridať svoj komentár k článku, nech sa páči.
Diskusia je moderovaná, komentár preto nebude publikovaný hneď,
ale až po jeho schválení administrátorom.
Ďakujeme.