Literárny klub Omega je neformálne združenie literárnych tvorcov a priaznivcov literatúry
pôsobí pri Verejnej knižnici Michala Rešetku v Trenčíne.

25. septembra 2015

Martinská poetická jeseň

Marta Malániková
na MPJ 2015
Úsilie Martinského literárneho klubu DURIA, podporené grantom, sa pretavilo do 12. ročníka MPJ 2015 (Martinská poetická jeseň 2015). Pozvanie literárneho klubu DURIA prijalo približne štyridsať účastníkov z literárnych klubov zo Slovenska, Čiech a Moravy, Poľska a Talianska. 

Za Literárny klub Omega Trenčín sa podujatia zúčastnili dve členky: Marta Malániková a Lýdia Šimková. Bola to ich prvá účasť na MPJ. Podujatie sa konalo v termíne 18. – 20. septembra 2015. 


Otvorenie stretnutia sa konalo v Turčianskej knižnici v Martine čítačkou jednotlivých prác pred verejnosťou. Prednes bol zabezpečený recitátormi. Po tomto zaujímavom úvode sme sa premiestnili do Turčianskych Teplíc, kde sme sa ubytovali v penzióne Milka. Čakala na nás výborná večera. S programom nás priebežne oboznamovala pani Taťana Sivová,  metodička Turčianskej knižnice, vedúca projektu. 

Taťana Sivová
Po večeri sa naše stretnutie nieslo v duchu zoznamovania sa a zábavy. Pri dobrej tanečnej hudbe sme si vyskúšali aj tanečné kreácie, v ktorých bola mimoriadne úspešná pani Malániková. Rozohnila aj o tridsať rokov mladšieho tanečníka. Zlatý mok vyburcoval poetické duše k recitácii poézie, pri čom excelovala a zožala veľký úspech svojimi básňami opäť pani Malániková, ktorá verše umelecky prednášala úplne z pamäti. 

Druhý deň po raňajkách bola prednáška o Turčianskych Tepliciach, osobnostiach Turčianskych Teplíc a Ľudovítovi Štúrovi. Po prednáške sme navštívili Galériu Mikuláša Galandu  (* 4. 3. 1895 v Turčianskych Tepliciach, + 5. 6. 1938 v Bratislave). Galéria je zriadená v pôvodnej rodinnej vile. Získali sme vedomosti o našom významnom maliarovi moderny, o jeho živote, štúdiu, práci a jeho dielach. Cestu po kúpeľnom parku  sme si spríjemnili krásnou prechádzkou, odovzdaním knižiek do domčekov v parku, z ktorých si môžu návštevníci, kúpeľní hostia a okoloidúci zapožičať a prečítať knihu. 

Víťazi súťaže v petangu
Po dobrom obede sa súťažilo v petangu, hoci v noci sa blýskalo a výdatne pršalo, športový zápas sa mohol konať v kúpeľnom parku. Súťaž medzi literárnymi klubmi v petangu pripravil a rozhodoval pán Jiří Figura z Frýdlantu nad Ostravicí. Nastúpilo šesť tímov. O divákov, z radov kúpeľných hostí, sme nemali núdzu. 

Poradie na medailových miestach bolo nasledovné: 

Prvé miesto  si vybojoval tím MaMa ( v zložení Marek Matuška zo Žiliny a Marek Velebný z Plzne).
Druhé miesto získal LK Omega (zloženie Lýdia Šimková, Marta Malániková).
Tretie miesto  LK Frýdlant  (Figura, Waszková). 

Z kultúrneho programu
Po súťaži v petangu a pobyte na čerstvom vzduchu, krátkej prechádzke a koštovke liečivej vody z minerálnych prameňov sme zasadli do spoločenskej miestnosti, kde sa čítala tvorba zúčastnených členov. Po večeri naše stretnutie pokračovalo zaujímavým vystúpením pani Ilonky Pluhařovej a Václava Franca z LK Jičín. Ich literárne pásmo hovorilo o meste Jičín a o spisovateľovi Václavovi Čtvrtkovi. Václav Čtvrtek, vlastným menom Václav Cafourek (*4. 4. 1911 v Prahe, + 6.11.1976 v Prahe), nejaký čas žil aj v Jičíne, v roku 1975 sa stal čestným občanom mesta. Večer pokračoval debatami o literárnych kluboch, o práci v kluboch, poézii, próze a knihách. Spievali sme hymnu MPJ z roku 2013 za sprievodu gitary. 

Galéria M. Galandu
Niektorí členovia klubov vydali v tomto roku svoje knihy, prípadne vydajú do konca roka. Napríklad Štefan Packa sa zaoberá zaujímavou tvorbou. Píše kuchárske knihy, doplnené svojimi textami, básňami a ilustrované svojimi výtvarnými kolážami. Marek Repčík, vydáva pod pseudonymom Blažena Ovsená knihy, najnovšia má názov Pátranie po tajných slovenských dejinách a slovenskom duchu. 

Na ďalší deň sme sa po raňajkách rozišli a organizátori veria, že sa podarí zorganizovať aj trinásty ročník tohto podujatia. 


Zapísala a fotograficky zachytila: Lýdia Šimková.

2 komentáre:

  1. Martinská poetická jeseň je úžasným zážitkem nejenom poetickým, ale i opětovným užasnutím nad krásami přírody Slovenska. A to i pro účastníky z Čech a Moravy. Přesto, že jsem z Moravy, zastupovala jsem literární klub Mělnický Pegas a jsem členkou Východočeské obce spisovatelů.
    Na Martinské poetické jeseni jsem byla druhým rokem a mohu jen potvrdit, že zde vznikají opravdu přátelská poetická setkání doplněná o výborný organizační servis pod vedením Táni Sivové, která tato náročná setkávání úžasně připravuje a organizuje. Lze jí vyjádřit jen poděkování a přání, aby jí sloužilo zdraví a mohla v této krásné a záslužné činnosti pokračovat na této úrovni i v příštích letech. Libuše Matysíková

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujeme za pekné slová. Každé naozaj kultúrne podujatie osoží človeku a zlepší atmosféru v spoločnosti...
      Budeme radi, keď aj v budúcnosti nazriete na našu stránku, na stránku literárneho klubu Omega.

      Odstrániť

Ak chcete pridať svoj komentár k článku, nech sa páči.
Diskusia je moderovaná, komentár preto nebude publikovaný hneď,
ale až po jeho schválení administrátorom.
Ďakujeme.