Literárny klub Omega je neformálne združenie literárnych tvorcov a priaznivcov literatúry
pôsobí pri Verejnej knižnici Michala Rešetku v Trenčíne.

19. júna 2018

Členky literárneho klubu Omega medzi seniormi

Anna Hrabalová

Členky literárneho klubu Omega, ktorý vyvíja svoju činnosť pri Verejnej knižnici Michala Rešetku v Trenčíne už dvadsať dva rokov, Jana Poláková, spisovateľka Anna Hrabalová a úspešná recitátorka Mária Blaškovičová navštívili Zariadenie sociálnych služieb Seniorville v Záblatí. 

Dôvodom bolo predstaviť tvorbu Anny Hrabalovej, prečítať ukážky z jej tvorby a odpovedať na prípadné otázky prítomných. Podujatie bolo jedným z mnohých, ktorými sa pracovníci zariadenia snažia spríjemniť klientom ich pobyt. Mali  už možnosť stretnúť sa so spisovateľom Jaroslavom Rezníkom, Margitou Ivaničkovou i Katarínou Hudecovou, ktorá už nie je medzi nami...


Annu Hrabalovú a jej literárne aktivity predstavila Jana Poláková, ktorá dôverne pozná jej tvorbu. Činorodá dôchodkyňa sa nebojí priznať rok narodenia (1940). Rodáčka zo Zlatoviec, absolventka textilnej priemyselnej školy. V zamestnaniach spoznala nielen prácu, ale aj ľudí, priateľstvá, niektoré na celý život, nielen na Slovensku, ale aj v Česku.

Pekne o sebe a svojich záľubách porozprávala, s citovým prejavom a oduševnením. Naplno zaujala poslucháčov. Medzi jej záľuby patrí písanie, cestovanie, fotografovanie, láska a cit k rodine, vnučkám. Neodmysliteľne k nej patrí bicykel. Je citlivou, vnímavou, trochu ironickou pozorovateľkou života i ľudských osudov.

Svoje postrehy a zážitky naplno uplatnila už v prvej knižke Podoby lásky: „Koľko je na svete ľudí, toľko je úžasných životných príbehov, lásky i nelásky. Je nimi naplnený celý náš vesmír. Každý je iný a v každom je uložený kus srdca, lásky a prežitého života.“ Dve ukážky si prítomní vypočuli v podaní Márie Blaškovičovej.

Spomenula som, že autorka rada cestuje. Ešte stále. Thajsko, knižka o zážitkovom cestovateľskom pobyte vo vysnívanej krajine, s podtitulom Snívajte svoje sny a splnia sa vám, hovorí za všetko. V knihe píše: „Tento príbeh píšem hlavne pre starších ľudí, čo majú svoje sny a nesplnili si ich. Splňte si svoje sny. Je to celkom jednoduché. A najdôležitejšie je svoje sny mať.“ V závere knihy uvádza aj finančný rozpočet cesty. Ani z tejto knižky nechýbali ukážky, v interpretácii Jany Polákovej a Márie Blaškovičovej. 

Trapasy, útla knižka, ale plná zážitkov, pri čítaní ktorých sa s autorkou stotožníte a zaspomínate si. Posiata je lúka kvietkami, a život trapasmi – výstižný podtitul knižky. Ukážky vyvolali úsmev, možno aj spomienku na niečo podobné, čo sa kde komu prihodilo. Osobný „trapas“ spomenula aj sociálna sestra Mgr. Alenka Gajdošová.

V dobrej a humorne ladenej chvíľke sme pokračovali prečítaním niekoľkých ukážok z knižky vtipov, zozbieraných Annou Hrabalovou, pod názvom A tento si počula?

Odchádzali sme s dobrým pocitom, keď sa s nami úsmevom a poďakovaním rozlúčili... Tešíme sa na ďalšie stretnutia. Spríjemniť im chvíle v zariadení sociálnych služieb. Poďakovať im za to, čo za svoj život vykonali – a hlavne nezabúdať.

Jana Poláková


Rozhovor s Annou Hrabalovou: Bez snov by bol život fádny

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ak chcete pridať svoj komentár k článku, nech sa páči.
Diskusia je moderovaná, komentár preto nebude publikovaný hneď,
ale až po jeho schválení administrátorom.
Ďakujeme.