Literárny klub Omega je neformálne združenie literárnych tvorcov a priaznivcov literatúry
pôsobí pri Verejnej knižnici Michala Rešetku v Trenčíne.

9. októbra 2016

Martinská poetická jeseň 2016

(23. – 25. septembra)

T. Sivová a M. Nemček
23. 9. – Martinská knižnica
Milé privítanie, predstavený nám bol nový riaditeľ Turčianskej knižnice RNDr. Milan Nemček. Folklórny súbor Hradisko, energické žienky tancovali, spievali – harmonika, kroje – bolo veselo.
Prezentácia tvorby zúčastnených. Dvaja recitátori sa pri prednese v slovenčine, češtine a poľštine poriadne zapotili. Za zvukov jemnej hudby sa niesli témy o minulosti, prítomnosti, budúcnosti, vášni, myšlienkach, bozkoch... „modlitwy“.

Zlost, slzy, morská pana, polštáře, zvony, láska...


Zmes pocitov, nálad, spomienok, eseje, poviedky, básne o zmysle bytia: vesmír, anatómia života, smrť.
Minúta ticha za Mgr. Milana Tumu z Vrútok. Básnik, spisovateľ literatúry faktu, scenárista, divadelný režisér, herec, moderátor rozhlasu, literárnych a kultúrnych podujatí. Pán Milan Lehoczki nám priblížil ukážky z jeho tvorby.

Ukončenie popoludnia aktuálnym príspevkom Jiřího Figuru z LK Beskydy:

Brrrr...exit.
Brusel dostal lekci.
Zmatená Evropa.
Žádná potopa.
Whisky nezdraží, Rolls-Royce nezlevní 
a anglické pivo bude vždycky bez pěny.
Prostě… se nic nezmění.

Večerné pásmo venované Svetozárovi Hurbanovi Vajanskému si podelili recitátori Taťana, Janka a Milan z LK Duria. Debata, posedenie, harmonika a ozembuch, „tanečky“, krásne slovenské spevy, medzinárodná prezentácia kultúr.

Ďalší deň: 24. 9.
Návšteva Literárneho múzea SNK – PhDr. Rapošová sa nám venovala aj matične, aj písomníctvo nám vysvetlila – sv. Cyril a Metod, osobnosti a detaily – bolo čo pozerať.
PhDr. Peter Mišák – iné úžasné podanie osobnosti Vajanského, príjemné i ťažké čriepky doby, kúsky života; akoby zostavili pre mňa iný nový pohľad. Prečo a čo sa udialo, ako vzniklo meno Vajanský. Odkaz tak potrebný do našej doby: „Kritika nikdy nepresiahla medze slušnosti.“
Múzeum Martina Benku s jeho životopisom, záľubami, ateliér a napriek rozpožičanej zbierke mnoho nielen obrazov a kresieb, ale aj osvetlené etapy umeleckého vývoja.
Na námestí sa Café Camala presunulo do exteriéru, kam sa nás štyridsať vošlo. Každý prezentoval v svojom jazyku vlastnú tvorbu. Bolo to pestré, príjemné, nasmiali sme sa. Hovorilo sa o vydávaní publikácií.

Posedenie na námestí

Jeseň sa hlásila popoludňajším chladom. Rozdelili sme sa na dve skupiny – petang a literárne dielne, ktoré sa prezentovali pri spoločnom posedení s hrou na gitare. Prebehlo ocenenie víťazov súťaže v petangu, vrátane šampusu do zlatého pohára.
Veľmi sa mi páčilo, ako pohotovo literáti reagovali na situácie, informácie. Bleskovo vytvorili paródiu, humorný príspevok, rýmovačku a pod.
Dr. Franc s kolegyňou si pripravili pásmo o K. J. Erbenovi. Trošku sme im nahrali najnovšou paródiou Polednice pri odpoludňajšom posedení. Celkovo to bolo pásmo – prierez a vyhodnotenie Erbenovej tvorby, podmaľované českým humorom.
Večer sa nám vo hvezdárni venoval PaedDr. Šabo. Svojou trošku nemotornosťou sme mu pripravili o čosi teplejšie chvíle, ale bolo chladno, tak sa to celkom hodilo. Učil nás poznať desať súhvezdí, kde hľadať, ako čo pospájať. Mars sme videli, potom prišli oblaky. Všetko nemusí byť dokonalé.
Výsledné podania ďalších tvorivých dielní sa niesli večerom. Posedenie pri vínečku, opäť muzika, dobrá nálada, priateľstvá, debaty literárne aj neliterárne.
Celkovo to bolo príjemné, pokojné, kultivované stretnutie. Slovensko-česko-poľsko-talianske. Boli sme pozvaní aj do Ravenny a zažili sme plamenný prejav tamojšej obyvateľky, ktorá nám vykreslila hádky Ravenny a Benátok o pozostatky Danteho.
Takže literárne vzdelanie sa mi prehĺbilo a aj národné povedomie dostalo zelenú. Organizátorky nielenže sa o nás starali, ale ešte aj napiekli. A veru skvele.

Tretí deň: 25. 9.
V nedeľu sme si vymieňali adresy, prezerali prinesené publikácie, almanachy... Autorské podpisy, clivota z rozlúčky. Stretneme sa o rok?!

Eleonóra Žůrková


Súvisiaci článok: Martinská poetická jeseň 2015.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ak chcete pridať svoj komentár k článku, nech sa páči.
Diskusia je moderovaná, komentár preto nebude publikovaný hneď,
ale až po jeho schválení administrátorom.
Ďakujeme.