Literárny klub Omega je neformálne združenie literárnych tvorcov a priaznivcov literatúry
pôsobí pri Verejnej knižnici Michala Rešetku v Trenčíne.

14. mája 2014

Dúhové kamienky / Čriepky zo života

Nové zbierky veršov Emílie Bátovskej

Emília Bátovská
Emília Bátovská (rodená Kvasnicová, 1951) – svoje detstvo prežila v Chocholnej, neskôr vo Velčiciach. Po vydaji sa presťahovala za manželom do Drietomy, majú dve deti – syna Milana a dcéru Darinku, a dve vnúčatá – Natáliu a Radoslava. Deti idú v šľapajach svojej mamy, sú hudobne nadané, hrajú na hudobné nástroje a spievajú.

V seniorskom veku nezostala nečinná. Je členkou JDS Drietoma, pracuje v Červenom kríži v Drietome, desiaty rok je členkou OZ Veronika v Trenčíne (klub zberateľov a pestovateľov liečivých rastlín) a v neposlednom rade je členkou Literárneho klubu Omega v Trenčíne.


Okrem toho je prispievateľkou do obecných novín Drietomské zvesti. Tiež príležitostne prispieva  do ročenky  cirkevného ECAV Adamovské Kochanovce. Píše oslavné a príležitostné verše, básne k rôznym jubileám. Niektoré básničky boli tiež zhudobnené. Svoje básne píše hneď za horúca a priamo na akciách. Má talent zachytiť v básni podstatu akcie a ešte aj rýmovať.

Jej prvú príležitostnú báseň som počula v klube OZ Veronica, kde som členkou aj ja. Veľmi som Milku obdivovala a pozvala som ju do Literárneho klubu Omega. Moje pozvanie prijala a už viac rokov je aj ona členkou literárneho klubu, kde aktívne tvorí a pracuje. Mám z toho veľkú radosť.

Je málo básnikov, ktorí tak pohotovo píšu verše, ako hovorí pani Janka Poláková. Aj pre túto črtu Milkinej poézie jej pani Janka takpovediac zavŕtala chrobáka do hlavy a usmernila ju, aby pozbierala svoje básničky a zhrnula ich do zbierky. Táto myšlienka sa pretavila do skutočnosti.

Dňa 11. 4. 2014 sa v priestoroch Verejnej knižnice Michala Rešetku v Trenčíne konala prezentácia naraz dvoch knižočiek Milky Bátovskej. Ich „krstnými rodičmi“  sa stala Ing. Šajbidorová a Milkin syn Milan. Podujatie sa uskutočnilo vo veľkom štýle s bohatým programom a za účasti rodiny, známych, priateľov a členov klubu Omega. Básnické prvotiny Emílie Bátovskej v dvoch zväzkoch sú nazvané Dúhové kamienky a Čriepky zo života.

Prajeme Milke Bátovskej veľa podnetov na písanie a dostatok tvorivých síl. Čitateľom a záujemcom o jej príležitostné básne dávame do pozornosti jej knihy.

Lýdia Šimková
- - - - - - - - - - - - - - 

LIEČIVÁ

Vyšli sme si s mamou do poľa len tak v nedeľu,
obzrieť si liečivé žlté hlávky podbeľu.

V slnečnej stráni nad potôčkom
žmurkajú na nás žltým očkom.

Zbieraj ma, Janko, Anička,
navaríš v zime zo mňa čajíčka.
Keď sa ti silný kašeľ ohlási,
ihneď ho chytíš veru za vlasy.

Aj žlté kvietky prvosienky
pomôžu, keď je kašeľ veľký.

A keď ešte trocha bazy pridáme,
kašľa sa isto-iste zbavíme.

(Zo zbierky Dúhové kamienky)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ak chcete pridať svoj komentár k článku, nech sa páči.
Diskusia je moderovaná, komentár preto nebude publikovaný hneď,
ale až po jeho schválení administrátorom.
Ďakujeme.